Innan vi landade i HK hade jag en klar bild i huvudet om hur vi skulle gå på marknader och köpa mat från en liten vagn som serverade märkliga men ack så goda rätter. Självklart skulle det finnas vegetariska alternativ för i Hongkong äter man ju hur mycket vegetarisk mat som helst! (Eh, nej.) Efter första kvällens upplevelse med (potentiella) kycklingfötter i maten konstaterade jag ganska snabbt att min dröm om mat från en liten vagn var precis det – en dröm.

Rest in piece.

Kalla det dålig research eller naivitet, men jag borde naturligtvis förstått att det skulle hänga döda kycklingar i var och varannan hörna (hallå! hur ofta har jag inte spatserat på Canal st i Chinatown NYC och förskräckt tittat på alla läskiga döda kycklingar som hänger i fönsterna?!). Trottoarkanterna var som en stor kyrkogård för döda djur, främst olika sorters fåglar, fiskar, andra läskiga varelser från havet (tänk sjöborrar, sjöstjärnor). Men ok – att det hänger döda djur till höger och vänster kan jag överleva, det är ok. Det som jag först och främst blev förvånad över var hur otroligt svårt det var att hitta vegetarisk mat.

Men – misströsta ej. vi (speciellt Calle) hittade en hel del finfina matställen också. Canteen (Prince’s building) till exempel, där Calle fick tag på någon nudlar-och-biff-variant som han tyckte var riktigt god!

Tack vare ett tips på Twitter (tack snälla Paul) hittade vi till restaurangen Din Tai Fung, som blev en av de bästa matupplevelserna vi hade i HK. Det är en stor restaurang, och till vår förtjusning fanns det inte en europé i sikte. Vi hamnade vid ett stort bord som vi delade med åtta trevliga och hjälpsamma hongkongianer som hjälpte oss att beställa från menyn (det kommer ingen servitris och tar beställningen utan man fyller i en lapp där alla rätter står utskrivna med kinesiska tecken…)

Och hoppande Jesus, vilken god mat vi fick! Dessutom kunde jag beställa in en hel hög med vegetariska rätter, tjoho! Bland annat åt jag det här – en gurksallad med jordnötsolja och chili. Starkt, men ack så gott! Det här ska vi göra hemma så fort jag har köpt jordnötsolja.

Bäst av allt var de vegetariska dumplingsen! Calle åt en variant med fläskkött som Lonely Planet rekommenderade, och han var om möjligt ännu mer nöjd än vad jag var. Förutom dumplings beställde vi in fried rice, buns (en jättestor dumpling, ungefär) och någon nudel-historia.

Jag skrev om det innan, men vi tar det igen som repetition: när man äter dumplings ska man 1. fylla den lilla koppen med riven ingefära och soya 2. lägga ner dumplingen och goja runt 3. flytta över dumplingen till en sked 4. lägga på riven ingefära, och 5. göra ett hål i dumplingen.

Den finaste och coolaste matupplevelsen i HK fick vi dock på Nobu. Men – för att ni inte ska svimma av utmattning/somna på grund av allt för långa inlägg/tröttna tar vi det nästa gång istället.