Nu är det säsong för tomater (ÄNTLIGEN!) och förra veckan gjorde jag en tomatpaj med tre sorters ost som blev hiskeligt god. Det där med varma tomater är kanske inte för alla, jag var själv en varm-tomatvägrare för ett tag sedan men jag är helomvänd och frälst sedan några år.

Istället för att använda “vanlig” getost köpte jag en mild  och riktigt mjuk variant utan kant. President har en variant som jag tycker passar fint till.

Tomatpaj med tre sorters ost
4 portioner

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
250 g ricotta
150 g chèvre
50 g riven parmesan
3 ägg
400 g körsbärstomater
finhackad gräslök
flingsalt, svartpeppar

Mixa samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en pajform. Låt stå kallt i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda äggen med ostarna, smaka av med salt och svartpeppar från kvarn och häll i pajskalet. Grädda i 10-15 minuter. Halvera tomaterna, plocka ut pajen ur ugnen och lägg i tomaterna med snittytan uppåt. Grädda i ytterligare 10-15 minuter tills tomaterna blivit mjuka. Klipp över gräslök och strö över lite flingsalt och servera pajen ljummen med en stor grönsallad.